Francúzsko poskytne sýrskej opozícii komunikačné zariadenia

15.06.2012 Celý región

Paríž 15. júna (TASR) - Francúzsko je pripravené poskytnúť zdarma komunikačné zariadenia predstaviteľom sýrskej opozície, ako aj ďalším odporcom režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Oznámilo to dnes francúzske ministerstvo zahraničných vecí, ktoré citovala ruská agentúra RIA Novosti.

Šéf francúzskej diplomacie Laurent Fabius už viackrát naznačil, že by Paríž mohol nasledovať kroky Spojených štátov a dodať sýrskej opozícii komunikačné nástroje.

Hovorca francúzskeho ministerstva zahraničných vecí Bernard Valero v tejto súvislosti povedal, že svet sa potrebuje dozvedieť správy o situácii v Sýrii od očitých svedkov.

Francúzsko chce svoj návrh predostrieť partnerom v EÚ aj medzinárodnému sprostredkovateľovi Kofimu Annanovi, no nevylučuje, že dodávku zabezpečí aj samostatne.

Paríž sa zatiaľ podľa Valera nerozhodol, komu komunikačné zariadenia odovzdá. Do úvahy pripadajú predstavitelia Sýrskej národnej rady, zástupcovia občianskych združení a mimovládneho sektora alebo iní zástupcovia opozičného hnutia.

Podľa údajov OSN zahynulo v Sýrii od marca 2011, keď sa začalo povstanie proti dlhoročnému prezidentovi Asadovi, najmenej 14.000 ľudí.
 

Vyberte región